Tällaisen mässäilyviikonlopun päätteeksi minun täytyy aina vähän skarpata, sillä kehoni reagoi sokeriin todella voimakkaasti. Koukutun nopeasti ja kehoni alkaa kiljua makeaa makean perään. Olen siinä mielessä hassu tyyppi, että silloin kun minun tekee mieli makeaa, voin kiskoa herkkuja määrättömästi ilman, että minulle tulee siitä huono olo. Kilo suklaata erilaisten suklaalevyjen muodossa hyvän kirjan parissa katoaa suuhuni todella nopeasti. Joskus herkkupäivinä leivon itselleni kakun tai pellillisen kinuskipiirakkaa ja syön kaiken itsekseni omassa pienessä onnellisuudessani. Onneksi olen herkkujen suhteen vaativa, joten repsahduksia ei pääse syntymään kahviloissa tai kaupan karkkihyllyllä. Viikonloput ovat minulle kutenkin hetkiä, joihin herkuttelu kuuluu ja näenkin paljon vaivaa, että viikonloput herkkuhetket ovat täydellisiä, eikä niistä puutu mitään. Suosin kotona itsetehtyjä herkkuja, sillä en tahdo täyttää kehoani edes herkkupäivinä kemikaaleilla. 
 
Mutta viikonlopun päätteeksi, joka sunnuntai, iskee aina se pieni inhotus. Vatsa tuntuu turvonneelta ja vaaka näyttää ainakin kaksi kiloa enemmän kuin perjantaina. Ihan ensimmäinen vinkkinä siis – älä käy vaa´alla herkuttelun jälkeen. Turvotuksen aiheuttaman lukeman määrä ei ole katsomisen arvoinen! Onneksi tämä on kuitenkin historiaa taas viimeistään tiistaina, kun normaaliin rytmiin on päästy ja aineenvaihdunta saanut taas potkun persuksiin. 
 

Ei ole kuitenkaan ihan helppoa katkaista herkuttelua sunnuntaina. Minulle ei ainakaan ole. Tässä siis muutamia vinkkejä, joiden avulla selviät voittajana ilman repsahduksia! Näillä ohjeilla pääset myös eroon makean himosta lopullisesti. Minulle herkuttelu on kuitenkin sen verran iso nautinto, etten ole siitä valmis ihan täysin luopumaan. 🙂

eroon makean himosta

 

 

1. Syö säännöllisesti

Kun herkkupäivä on ohi, aloita seuraava päivä heti freshisti: no excuses! Oli nälkä tai ei, aamu alkaa aamupalalla ja sitä seuraa lounas, välipala, päivällinen ja kevyt iltapala. 
Tämä ensimmäinen päivä herkkupäivän jälkeen on äärimmäisen tärkeä tulevan viikon kannalta. Makeanhimo iskee nimittäin periaatteessa aina silloin, kun jättää aterioita tai välipaloja väliin. Kun selviät tämän ensimmäisen shokkipäivän yli, on seuraava päivä jo huomattavasti helpompi. Alkustartti on pahin, vielä pahempi silloin, jos herkutteluelämäntyyli on jatkunut pidempään kuin yhden viikonlopun ajan. Muista kuitenkin, että tämä säännöllinen syöminen lähtee sieltä aamupalasta, vaikka nälkä ei olisikaan. Hyvä valinta on kaurapuuro ja kananmuna. 
 


2. Ajattele makeisia viimeiseksi

Älä asennoidu kieltämään itseltäsi herkkuja. Anna itsellesi lupa, mutta tee se seuraavasti: ensin ruoka, sitten jälkkäri. Jos mieleasi tekee tarttua vanukaskulhoon vielä sen jälkeen, kun olet syönyt itsesi kylläiseksi ruoasta – anna palaa! Jos ajaudutkin lusikoimaan vanukasta tai muuta herkkua suuhusi, et todennäköisesti syö sitä kovin paljon.  

3. Lisää proteiinia

Iskeekö makeanhimo yleensä iltapäivällä ja/tai iltaisin? Proteiinin lisääminen aamupalaan ja lounaaseen auttaa. Tarkistapa aamupalasi. Se suosittelemani kaurapuuro leseistä valmistettuna sekä kananmuna toimivat hyvin yhdessä. Kaurapuuron nopeat ja hitaat hiilihydraatit yhdessä kananmunan hitaiden proteiinien kanssa takaavat kylläisyyden tunteen heti aterian jälkeen ja pitävät kylläisen olon oikeasti pidempään. Yksinään kaurapuuro ei tähän pysty. Lounaalla on hyvä suosia lihaa, kalaa tai kananmunaa, jos olet kasvissyöjä, vaitse parsakaalia, papuja, maissia ja herneitä. 
 

4. Liiku

Liikunta ja treen oikeasti vähentävät makeanhimoa.  Treeni vapauttaa sokerin tapaan mieltä kohottavaa dopamiinia, mutta täysin ilman sokerikoomaa, kemikaaleja ja tyhjiä kaloreita. Englannissa, Unersity Of Exeterissä vuonna 2011 tehty tutkimus osoitti, että lyhyt kävelylenkki vähentää suklaanhimoa kokonaiset 50 prosenttia.
 
eroon makean himosta
 


5. Panosta laatuun

Herkuissakin kannattaa miettiä laatua. Laadukas suklaa tai pala itsetehtyä ihanaa juustokakkua on paljon parempi vaihtoehto kuin halpa ja ravintoarvoiltaan köyhä jättipakkaus. Kuten jo aiemmin kerroinkin, valitsen itse aina mieluummin kotona itsetehtyä, kuin jotain valmista, jossa on montakymmentä eri ainesosaa ja joka säilyy seuraavaan jouluun asti. 
 
miten eroon makean himosta?

 

6. Onko se sittenkään makeanhimoa vai pelkkä tottumus?

Otan tämän esille siksi, että itse herkuttelen säännöllisesti joka viikonloppu. Jos joskus olen viikonlopun reissussa, saattaa herkuttelu jäädä väliin, eikä se aiheuta olossani mitään muutosta. En koe äkillistä tarvetta kiskoa makeaa napaani. Syön säännöllisesti ja terveellisesti, joten mekean tai sen puoleen roskaruoankaan himo ei pääse valtaamaan mieltäni. Minulle herkuttelu on tapa.
 
Pitääkö sinun aina saada karkkia tai popparia elokuviin? Jotain makeaa matkalla töistä kotiin? Tai käykö suu aina kotona sohvalla TV:n edessä?
Mieti onko kyse oikeasti makeanhimosta vai vain vanhasta tavasta syödä makeaa näissä tilanteissa?

7. Mausta kanelilla ja syö välipalaksi hasselpähkinöitä

Jotkut elintarvikkeet ovat äärimmäisen hyviä makeanhimon taltuttajia! Tiesitkö, että kaneli tasapainottaa verensokeria ja laskee GI-arvoa, mikä vie terän makeanhimolta. Myös hasselpähkinät toimivat hyvin, sillä niissä on insuliinia tasapainottavaa kromia. 
 
miten pääsen eroon makeanhimosta

8. Sano EI makeutusaineille

“Ei lisättyä sokeria” tarkoittaa usein valitettavasti “lisätty keinotekoisia makeutusaineita”. Sen lisäksi, että monet jalostetut makeutusaineet ovat oikeasti huonompi vaihtoehto terveydelle kuin tavallinen sokeri, ne myös lisäävät ruokahaluun liittyvän greliinihormonin määrää ja pitävät sinut kiinni makeanhimon karusellissa. 

9. Ole valmis

Oletko kuullut sanonnan: “jos epäonnistuit valmistautumisessa, valmistauduit epäonnistumiseen”? Tämä pätee meihin ihmiseen erityisesti väsyneenä, nälkäisenä ja stressaantuneena. Varusta laukkusi, työpöydän laatikko ja työpaikkasi jääkaappi hyvillä valinnoilla makeanhimon varalta. Hedelmä tai raakapatukka, jossa on hedelmiä, taatelia ja pähkinää, voi antaa voimia ilman, että verensokeri kohoaa liikaa. Muista vielä, mistä vinkistä aloitin kirjoittamaan: kaikki alkaa aamusta!
 
vinkit miten pääsee eroon makean himosta
 

10. Unohda nollatoleranssi

Ei kannata luvata että ei enää ikinä syö sokeria tai karkkia. Ainakin minulla se vain vahvistaa epäonnistumisia. Hyvä terveys tarkoittaa tasapainoa, eikä kannata ajautua kumpaankaan ääripäähän. 
 
Tsemppiä tyypit! <3
 
Pus, 
 
Lola