Se on paljon pinnalla nyt; sanotaan, että kuuntele kehoasi ja toimi sen mukaisesti. Kehosi tietää parhaiten. Se on totta, mutta ennen kuin omaa kehoa voi alkaa kuunnella, täytyy oma keho tuntea. Se ei olekaan ihan niin helppo juttu kuin voisi ajatella: se ottaa aikaa ja vaatii paneutumista.
 
On loppujen lopuksi hyvin ihmeellistä, että voimme elää huomioimatta omaa kehoamme ja painaa menemään pää kolmantena jalkana ajattelematta, että se kaikkein tärkein asia, josta pitäisi pitää huolta, on se, jossa elämämme: kehomme. Pysähdymme katsomaan asioita vasta sitten, kun kehomme selkeästi ilmoittaa, että nyt on menty liian pitkälle. Näitä asioita voivat olla esimerkiksi ylitse purkautuva stressi, kiputilat tai väsymys. Keho ilmoittaa meille, kun kaikki ei ole hyvin.
 
Eikö olisikin ihanaa voida elää ilman, että joku aamu herää totaallisen väsyneenä, eikä jaksakaan enää lähteä kouluun tai töihin? Tai että vatsa ei olisi turvonnut ja kipeä aina viikonlopun päätteeksi? Tai ettei kamala flunssa iskisi aina pitkän koerumban tai stressivaiheen jälkeen? Omasta kokemuksestani voin kertoa, että se on mahtavaa, ja muutokset sen eteen kannattaa tehdä. Mitä ne muutokset sitten ovat? Juurikin sitä, mistä niin kovasti puhutaan: oman kehon kuuntelu. 
 

 

Kuuntele omaa kehoasi – tutustu itseesi


Ennen kuin omaa kehoa voi kuunnella, täytyy oma keho tuntea ja tietää, mikä sille oikeasti on parhaaksi. Oman kehon oppii tuntemaan pikkuhiljaa, kun sille antaa aikaa ja kiinnittää huomiota kehon käytökseen ja reagointiin eri tilanteissa. Tarkastele oloasi työpäivän päätteeksi ja illalla kun menet nukkumaan. Onko sinun vaikea saada unta? Mitä teet eri lailla silloin, kun uni tulee helposti? Opi tuntemaan, mitkä asiat vaikuttavat kehoosi positiivisesti. Kun kehosi voi hyvin, sinä voit paremmin!
Opettele tunnistamaan nälkä

Mitä enemmän liikun, sitä suurempi nälkä minulla on. Välillä oma nälkäni ihan hirvittää minua: miten näin pieneen ihmiseen voi mahtua niin paljon ruokaa ja silti vatsa kiljuu lisää sapuskaa myllyyn? Mutta jos vatsa niin sanoo, niin on tehtävä! Tähän liittyy kuitenkin myös se toinen puoli: sanooko vatsa oikeasti niin vai onko se mieleni joka sitä ruokaa huutaa? Kun oppii tunnistamaan eron nälän ja mielitekojen välillä, muuttuu elämäkin sitä myötä taas hieman rennommaksi. Ennen kuin lapiot lautasellesi toisen jättimäisen annoksen kanakastiketta ja riisiä, istu hetki rauhassa ja tunnustele omaa oloasi. Hengitä syvään ja rentoudu. Anna vatsallesi aikaa reagoida juuri syötyyn ruokaa. Tämän vuoksi olisi myös hyvin tärkää syödä rauhassa, eikä hotkia. Opettele pureskelemaan ruoka hyvin ja maistele!
Ruoka on perus tarve, mutta se on myös nautinto. Opettele sekä nauttimaan ruoasta että ajattelemaan, että se on polttoainetta, jota kehosi tarvitsee. Syö silloin, kun sinulla on nälkä. Kun saat ruokarytmisi muutettua säännölliseksi, mieliteotkin usein katoavat omia aikojaan. 
 
miten syödään oikein?
Tunnustele omaa kylläistä oloasi. Jos huomaat, että kehosi on turvonnut tiettyjen ruokailujen jälkeen, mieti, mitä voisit niissä muuttaa. Kyse ei ole aina allergioista, kaikki ruoka-aineet eivät vain sovi meille kaikille. Esimerkiksi minä itse en voi syödä tiettyjä hedelmiä kuten omenoita ja päärynöitä lainkaan, sillä vatsani turpoaa ilmapalloksi. Joillakin samoin vaikuttaa vehnä, toisilla maito. Kun tunnustelet oloasi, opit tuntemaan itsesi paremmin. Toimi samoin myös askareissasi. Jos päivän mittaa alkaa väsyttää, mieti mikä toimintasi on johtanut siihen, että tunnet olosi väsyneeksi kesken kaiken. Pyri korjaamaan tekemiäsi “virheitä” niin löydät oikean polun, jota juuri sinun on hyvä kulkea. 

Anna valta mieliteoilleApua herkutteluun

Rento syöminen on tärkeää myös painonhallinnan kannalta. Mitä rennommin syöt, sen terveellisemmin usein myös syöt. Kun et keskity kieltämään itseltäsi herkkuja, tulee niitä myös syötyä vähemmän.
 
Silloin tällöin on hyvä antaa kehon relata kaikesta, etenkin jos elämä kulkee todella tarkkaa ruokavaliota noudattaen. Kun minä herkuttelen, minulle ei riitä muffinssi, eikä kaksi, haluan koko laatikollisen! Herkuttelu ihanien ystävien seurassa mahtavan leffan parissa nostaa fiilikset kattoon ja tekee sillä tapaa hyvää myös mielelle. Seuraavana päivänä myös energiaa riittää ihan toisella tavalla huipputehokkaaseen salitreeniin! Ajattele siis, että herkuttelu toimii aika ajoin pienenä piristysruiskeena! 
mieliteot ottaa vallan, miten selviän?
Opettele elämään hetkessä

Hetkessä eläminen ei ole helppoa, jos kärsii stressistä tai kiireisestä elämämäntyylistä. Välillä on kuitenkin paikallaan pysähtyä ja rauhoittua. Ota ainakin kerran viikossa hetki itsellesi, jolloin rauhoitut ja kuuntelet miltä sinusta tuntuu: sattuuko johonkin? Oletko väsynyt? Onko nälkä? Hoida itseäsi ja keskity itseesi. Nauti hetkestä!
Ihania hetkiä itsesi kanssa, 

 
 
– Lola