As you people know I love Tallinn and as you also know I dislike freezing cold weather. I hate it in Finland and not colder place than Finland I want to travel. When it’s super cold in Finland I don’t go outside at all instead I stay at home under the electric blanket by drinking hot chocolate and eating marshmallows.

Oh, but how it’s possible the person who hates cold that much still travel to Tallinn every winter? Simple answer is because I love my second home so very much. The winter makes the old town looks like a winter wonderland and this makes me feel so happy there no matter I am feeling cold all the time. Although I wear my super warm UGGs and down jacket the coldness still goes into my body like trying to freeze my soul lol. Yes, the Tallinn is for some reason more cold than my city in Finland ever is. Even inside the walls of the castle the weather is like the freezer but it’s so darn beautiful place to be and live.

_________________________________________

Kuten tiedätte, rakastan Tallinnaa. Ja kuten tiedätte, inhoan kylmää. Joka talvi linnoittaudun kotiin lämpöhuovan alle hörppimään kuumaa kaakaota ja mussuttamaan vaahtokarkkeja, ulos en nenääni pistä niinä päivinä kun pakkasta on enemmän kuin kymmenen astetta. Tykkään siitä miltä talvi näyttää, mutta se miltä se tuntuu on toinen asia.

Miten on siis mahdollista, että tämä talvikammoinen tyyppi viihtyy niin hyvin Tallinnassa, jossa talvi on paljon kylmempi kuin eteläisessä Suomessa? Vaikka tuuli saa ilman tuntumaan kaikkialla entistä kylmemmältä, on kylmyys silti hurjimmillaan vanhassa kaupungissa. Vaikka muurit suojaavat tuulelta, pääsee silti kylmyys niiden sisälle sellaisella voimalla, että edes untuvatakki ja lampaankarva-UGGit ei siellä pidä ihmistä lämpimänä.

Mutta vanhan kaupungin talvinen kauneus, oih! Se on kuin satumaa!

The Tallinn Old Town is absolutely my favorite place in the winter. Every Christmas you can visit at market place and see all lovely Christmas kiosks with all cute stuffs. You can buy some hot mulled wine, gingerbreads, hand made hats and gloves and so on.. All shops are open during the year because people really live in there. If you have never been there I really recommend you to travel and see this beauty with your own eyes. It’s really like a wonderland.

_________________________________________

Vanha kaupunki on ehdottomasti suosikkini Virossa. Joulutori on elämys vuosi toisensa perään, siihen ei vain voi kyllästyä. Kuuma glögi lämmittää ihanasti jäisiä näppejä, piparit maistuvat parhaalta pakkaskelissä ja kaikki se ympärillä touhuava torielämä virittää joulufiilikseen. Vanha nainen soittaa Ave Mariaa viululla ja iho menee kanannäppylälle, jouluiset näyteikkunat kiskovat minua puoleensa ja ravintoloista leijailevat tuoksut pistävät kaikki makuhermot kippuralle. Nautin tästä kaikesta ja kylmyys unohtuu.

Christmas is coming so soon! Only 10 days left ♥

Things I have to do before Christmas Eve: 

♥ baking gingerbread house
♥ buy huge ham to bake for Christmas Eve
♥ send Christmas gifts to States (oh my, I am pretty sure they won’t be there in time anymore.. oooops!)
♥ gingerbreads decorating and baking some Christmas pastries
♥ back to Finland
_________________________________________

Enää 10 päivää jouluun! ♥

Nämä täytyy vielä tehdä ennen joulua: 

♥ leipoa piparitalo
♥ ostaa kinkku jouluaatoksi
♥ lähettää joululahjat Jenkkeihin
♥ koristella piparit ja leipoa torttuja
♥ palata takaisin Suomeen Tallinasta