Asuuko sinunkin masussasi välillä mörkö? Minun vatsassani asuu kiukutteleva pikku riiviö, joka muuttuu hirviöksi elleivät asiat mene juuri niin kuin se tahtoo. Olenkin nimennyt mahani Riiviöksi. Herkuttelusta tai muusta juhlaruokailusta seuraa karmea mielenosoitus, jonka olen onneksi oppinut taltuttamaan. Taltuttamisella en tarkoita sitä, että herkuista pitäisi luopua, Riiviötä täytyy vain osata käsitellä oikein. 

Minun vatsani on herkkä. Sen myöntäminen itselle ei ollut helppo juttu, sillä niin ei ole aina ollut. Nuorempana olin todellinen teräsmaha. Iän myötä vatsani on kuitenkin päättänyt, että sen tehtävä on määrätä mitä suuhuni pistän. Iän myötä, niin. Kyllä. Kelattuani näitä vuosia hieman taakse päin, panin merkille, että 22 ikävuoden jälkeen vatsastani tuli tällainen: Riiviö, niin kuin kerroin. 22-vuotta on minulle se mittari, jolloin vatsalleni riitti. Sen lisäksi, että vatsastani tuli herkkä, alkoi kehoni kehittää yliherkkyyksiä tiettyjä ruoka-aineita kohtaan. Esimerkiksi kiivi, jota minun ei tarvitse enää syödä kuin pieni palanen, aiheuttaa minulla todella voimakkaan allergisen reaktion. Ihoni alkaa kutista ja jalkoihin ilmaantuu valkoisia pilkkuja. Kurkku turpoaa, samoin kieli ja viimeksi kiiviä kokeillessani sain suuhuni valtavan verisen rakkulan, joka oli puhjetessaan kipeä lähes viikon. Syömien oli hankalaa ja pelkkä nielaiseminenkin sattui. Tämän jälkeen ymmärsin, että kiiviä en enää kokeile missään tilanteessa: se ei sovi minulle. Ystävälläni on kiivitila Kroatiassa, jonne meidän on tarkoitus suunnata tulevana kesänä. Tarvitsen reissuun mukaan silmälaput, sillä kiivi on yksi eniten himoitsemistani ruoista. Voi tätä tuskaa! 😀

Kiivin lisäksi kroppani on sanonut ei mm. omenalle, vehnälle, riisille, ohralle, kauralle, banaanille, perunalle, paprikalle, sipulille, hiivalle, polyoleille, vesimelonille sekä pähkinälle ja tuoreelle ananakselle. Sen sijaan taas ruoka-aineet, joita lääkärini neuvoi minua välttämään, kuten punainen liha, chili, parsakaali ja ruis sopivat keholleni oikein hyvin. Täytyy muistaa, että vaikka ihmisen keho on anatomisesti melko samanlainen kaikilla, ei samat ohjeet välttämättä päde meihin kaikkiin. On muistettava, että olemme kaikki erilaisia ja että meillä kaikilla on erilaiset kehotyypit, joiden mukaan ruokailujakin olisi hyvä miettiä. 

On tärkeää tunnistaa itsessään asiat, jotka vaikuttavat kehoomme ja sitä kautta hyvinvointiimme. Vatsan toiminta on oleellinen osa hyvää oloa, joka näkyy myös ulospäin. Jos olo on turvonnut ja housunnappi kiristää, alkaa olo kokonaisuudessaan tuntua melko inhottavalta. Olet ärtynyt ja hyvin tietoinen omasta kropastasi. Turvonnutta oloa voi onneksi helpottaa monilla eri tavoilla, mutta paras tapa hoitaa asia on pureutua itse syihin eikä vain hoitaa seurauksia. Nostetaan siis vatsassa asuva pikku peto niskasta ilmaan ja tehdään sille selväksi, että sinne ei ole enää mitään asiaa! Tekoja se vaatii kuitenkin meiltä itseltämme!

 

Apua kipeän vatsan hoitoon

Kipeää ja kiukuttelevaa vatsaa voi helliä ja hoitaa monella tavalla. Jos vatsa on tosissaan kipeä, on paras ottaa särkylääkettä ja lievittää kipua lämpimällä hauteella tai kuumavesipullolla. Toisille auttaa kylmä, toisille kuuma. Kokeile, kumpi on sinulle parempi vaihtoehto. Kuumavesipullolla helpotat usein myös päänsärkyä, lihaskipuja sekä lihas- ja vatsakramppeja. Apteekista saa ostettua myös geelityynyjä, jotka voi sekä lämmittää, että viilentää pakkasessa!

Jos vatsakipu jatkuu pidempään, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Vatsakivun syy tulisi aina selvittää.

Pika-apuna turvotuksen aiheuttamaan vatsakipuun auttaa liikunta ja jooga. Myös vihreän teen nauttiminen lievittää turvotusta ja sen oireita. Hyvänä vinkkinä suosittelen puristamaan tuoreesta sitruusta mehua teen joukkoon. Pienenä itsehoitokuurina suosittelen nauttimaan päivän mittaan 1-2 litraa vettä, johon on puristettu tuoreen sitruunan mehua. Tämä toimii tehokkaasti turvotuksen laskemisessa!

Turvotusta voi hoitaa myös hieronnalla. 


Apua kiukkuisen vatsan taltuttamiseen 


Markkinat ovat pullollaan jos jonkinlaista helpotusta kapseleista jogurtteihin ja juomiin. Itse suosittelen niitä puhtaimpia keinoja, eli kehoitan unohtamaan valmiit ruokavalmisteet, ja sen sijaan kokkailemaan vatsanhellintäruoat omassa keittiössä! Ravintolisiä en poissulje, niistä voi löytää helpostusta ja apua moneen vaivaan.

Pidä huolta vatsastasi. Kun se voi hyvin, sinä voit hyvin

Sen sijaan, että näpyttelisin loputtoman listan ruoka-aineita, jotka joko aiheuttavat turvotusta tai muuten kurjaa oloa suurimmalle osalle väestöstä, kehoitan kuuntelemaan omaa kehoa ja tunnistamaan ne ruoat, jotka sopivat juuri sinun kropallesi sekä ne ruoka-aineet, jotka ovat omalle kehollesi selvästikin vääränlaisia. Oikeiden ruoka-aineiden lisäksi suosittelen kiinnittämään huomiota seuraaviin asiohin:

Riittävä veden juonti. Muista juoda vähintään 2 litraa vettä päivässä.
Ateriarytmi. Pidä kiinni siitä, että nautit terveellisen aterian/välipalan 3-4 tunnin välein 
Pureskele ruoka huolella. Näin vältät ylimääräisen ilman pääsyn suolistoosi. 
Vältä valmisruokia. Lisä- ja säilöntäaineiden sirkus saavat helposti vatsan kiukkuiseksi.
Vältä lisäaineita ja makeutusaineita. Haitallisimpia ovat sokerialkoholit, mm. polyolit.
Unirytmi. Uni on tärkeää koko kehon hyvinvoinnille, se vaikuttaa myös vatsan toimintaan. 
Riittävä kuidun saati. Kuitu tukee suolen toimintaa.
Liikunta. Riittävä mutta maltillinen liikunta pitää turvotuksen kurissa ja vatsan toimivana.
Stressinhallinta. Stressi vaikuttaa negatiivisesti ruoansulatukseen ja lisää vatsavaivoja.
Suola. Suola lisää kehon turvotusta, kiinnitä siis huomiota määrään ja laatuun.
Pehmeät rasvat. Muista pehmeiden rasvojen positiiviset vaikutukset ruoansulatukselle. 
Rentoutuminen. Rentoutuminen on tärkeä osa stressinhallintaa ja yleistä hyvinvointia.

Helli vatsaasi terveellisesti herkutellen

Vatsaa hellivä mustikkainen mysli ja luonnon jogurttia
 
1/2 dl Provena gluteiinittomia kaurahiutaleita
1tl Biokia Mustikkajauhetta
1tl pellavansiemeniä
1tl kuorittuja auringonkukansiemeniä
(1tl manteliöljyä)
Ripaus kanelia
 
Pinnalle:
 
1,5dl Valio A+ Luonnonjogurttia 
1tl Chian siemeniä
Tuoreita mustikoita 
(Tähän aikaan vuodesta Argentinalaiset mustikat ovat parhaita!)
Valmistus:Sekoita ainekset keskenään lasissa tai lasipurkissa. Valuta päälle vähän jogurttia, ripottele sen pinnalle Chian siemenet ja lisää loppu jogurtti sekä pinnalle mustikoita.
 
Nauti. <3