Flunssakierre on inhottava. Itse sairastelen hyvin vähän, noin kerran vuodessa, jos sitäkään. Liian kovan treenaamisen tuloksena tosin kroppani menee herkästi ylikuntoon, mutta taudit eivät minuun tänä päivänä kovin herkästi iske. Nyt olen kovassa flunssassa, joten mikä onkaan parempi sauma kirjoittaa tästä aiheesta? Tehokas vatsatreenipostaus tulossa siis kunhan toivun!

Voimme itse ehkäistä jossain määrin flunssaa ja tauteja, jotka meihin voivat iskeä. Huolehtimalla hygienista; pesemällä käsiä ja käyttämällä käsidesiä flunssakautena (etenkin salilla ja muilla yleisillä paikoilla!) saavutetaan jo paljon. Itsestään hygieniasta huolehtiminen ei kuitenkaan riitä, jos halutaan päästä eroon flunssakierteestä ja tautien iskiessä myös toipua niistä nopeasti ilman jälkitauteja.

Miten parantua flunssasta nopeasti?

Kun flunssa iskee, se vie voimat ja saa kaiken tuntumaan moninkertaisesti raskaammalta kuin terveenä oltaessa. Minulle yrittäjä on tärkeää, että en sairastele usein ja jos sairastun, on tärkeää toipua nopeasti takaisin työkuntoon. Tämän takia se ehdottoman tärkeä asia on: kipeänä ei treenata! Itse olin ennen malttamaton ja painelin salille aia heti kun kuume oli ensimmäistä päivää poissa. Se sitten kostautui ja olin viikon pidempään kipeänä. Muista siis toipua rauhassa. Sama pätee ylikunnon kanssa – anna kroppasi levätä!

Riittävä uni

Tämä ei ole vain nuorten ongelma, yhä useampi työssäkäyvä aikuinen nukkuu liian vähän. Stressi ja erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat unenlaatuun herkästi ja usein yöunet jäävät liian lyhyiksi. Parasta olisikin sammutelella kaikki elektroniikka, ainakin tietokone ja tv jo tunti, pari ennen nukkumaan menoa. Jos känykkää tykkää näperrellä vielä sängyssäkin, hyvä tapa itsensä väsyttämiseen on säätää näytönkirkkaus pienemmälle (tämä toimii ainakin minulla itselläni), kirkaan ruudun tuijottaminen ei ainakaan väsytä aivoja. Kevyt iltakävely ja iltapala juuri ennen nukkumaanmenoa saavat myös minut rentoutumaan ja rahoittamaan. Lämmin suihku ja kuppi lämmintä teetä toimivat myös. 


Normaali yöuni koostuu noin viidestä 70-90 minuutin mittaisesta uniojaksosta, joissa on kevyempiä ja syvempiä vaiheita. Erityisen tärkeitä ovat REM-unijaksot. REM-uneen pääsyä edeltää kuusi eri univaihetta. Jotta tavoite täyttyisi ja saisit hyvät yöunet, vaatii se siis riittävän pitkää yhtäjaksoista unta. Monelle tututu aamuyön heräilyt verottavat juurikin tätä kallisavoista REM-unen osuutta. 

Riittävä uni vaikuttaa olennaisesti vastustuskykyyn. Muista siis huolehtia riittävästä unensaannista, mikäli sinulla on taipumusta sairastella. 


Oikeanlainen ravinto

Ihmiset syövät tänä päivänä miten sattuu: noudatetaan trendejä ja yritetään saada itsemme mahdutettua sellaiseen muottiin, johon luoja ei ole meitä tarkoittanut. Syödään joko liian vähän tai iian paljon. Unohdetaan syödä, syödään stressiin tai yksinäisyyteen tai ei syödä juuri mitään.

Riittävä ravinto vaikuttaa yleiseen jaksamiseen ja sitä kautta moneen muuhun asiaan kuten mm. hormonitoimintaan. Lisäksi, jos ravinnon saanti on heikkoa eikä tarvittavia rakennuspaloikoita keholle anneta tarpeeksi, on turha odottaa myöskään unelta kovin paljoa. Lepo puolestaan vaikuttaa taas jaksamiseen ja hormonitoimintaan, yleiseen mielialaan sekä olennaisesti siihen, millaista ruokaa suuhumme päivän mittaan pistämme. Väsyneenä ja huonosti syöneenä kimppuun hyökkää mieliteot. Tästä pääsemmekin taas ravintoon. Noidankehä on valmis.

Riittävä ja terveellinen ravinto yhdessä ovat isoja tekijöitä flunssan taltuttamiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen. 


Sopivasti sosiaalinen


Ystävät ovat suuri voimavara ja ystävyyssuhteita tulisikin muistaa vaalia. Viikonloppuloma ystävien kanssa voi olla paikallaan jos töissä on jatkunut pitkään kiire ja stressi, mutta muista myös ottaa aikaa itsellesi ihan vain itsesi kanssa. Jatkuvasti menossa oleminen voi nostaa stressitasoa ihan huomaamattasi. Se saattaa näkyä väsymyksenä ja ahdistuksena sekä hormonitasojen heilahteluna.


Liikuta itseäsi

Muista pitää huolta myös fyysisestä kunnostasi henkisen hyvinvoinnin lisäksi. Älä rasita itseäsi liian rankalla liikunnalla vaan muista kuunnella kehoasi. Ylikunto johtaa myös nopeasti kierteeseen, josta voi olla vaikeaa enää päästä eroon. Sopivassa määrin liikunta suhteutettuna riittävään ja monipuoliseen ravintoon vaikuttaa kuitenkin merkittävästi hormonitasapainoon, nukkumiseen sekä yleiseen mielialaan ja virkeyteen. Muista siis valita välillä lenkkarit korkkareiden ja auton sijaan ja reippaile töihin tai kouluun!

Vinkki: jooga toimii hyvänä mielen ja kehon tasapainoittajana! 

Pika-apuja flunssan hoitoon

Jaan nyt kanssanne muutamia pikkuniksejä ja pika-apuja flunssan ja pöpöjen taltuttamiseksi. Älä kokeile näitä, mikäli olet allerginen jollekin suosittelemalleni ruoka-aineelle!

Sitruunaa!

Sitruuna puhdistaa kehoa ja pistää samalla aineenvaihduntaa liikkeelle. Purista vihreän teen joukkoon muutama tippa tuoreen sitruunan mehua ja kokeile samaa veteen sekoitettuna. Muista pitää huolta nestetasapainosta etenkin kuumeisena. Voit siis juoda sitruunalla maustettua vettä useasti päivässä. Appelsiinimehu


Tuorepuristettu appelsiinimehu, joka on valmistettu vain aidosta hedelmästä eikä tiivisteestä. Tropicana tuoremehut ovat täydellinen valinta ja kuuluvat omaan jääkaappiini aina flunssakautena. Appelsiinimehun lisäksi tuoreet appelsiinit ja tuore ananas ovat erityisen hyviä vitamiinipommeja flunssaa ja vatsapöpöjä taltuttamaan!


eroon flunssasta nopeasti

Chili, curry ja pippuri


Chili antaa potkua aineenvaihdunnalle! Lisäksi currylla ja pippurilla on sojuja rakentavia terveysvaikutuksia. Itselläni tulinen ruoka auttaa kurkkukipuun, nuhaan ja yskään, mutta en tiedä asian todenperäisyyttä yleisellä tasolla.


Omega 3- rasvahapot kehiin!

Omega3-rasvahapot lisäävät hyvinvointihormoni serotoniinin tuotantoa, mikä parantaa oloa luonnollisesti. Omega3-rasvahappoja saat mm. lohesta, pinaatista ja vihreälehtisistä kasviksista, saksanpähkinöistä sekä pellavansiemenistä ja soijatuotteista.

Jos olet flunssan kourissa kuten minä, toivon että toivut vinkeilläni yhtä nopsasti kuin itsekin! Tänään toinen nuha päivä menossa ja uskoisin että huomenna ollaan jo reippaasti voiton puolella!

Halauksin,

Lola