Pieniä valintoja ja tekoja voi tehdä joka päivä, paitsi ihmissuhteissa myös ruoanlaitossa. Enkä nyt puhu mistään kevyemmistä jutuista, terveyttä voi edistää monella tapaa!

Kun ruoanlaitossa oppii hyödyntämään erilaisia terveysvaikutteita omaavia raaka-aineita, voi sen huomata olossa hyvinkin pian. Tänään on aiheena valkosipuli, minun inhokkini, josta opin tykkäämään. Voitteko kuvitella?! Miten niin kamalasta ainesosasta tulikin ykskaks minun lemppari?

Olen aina inhonnut valkosipua, pelkkä haju sai minut voimaan pahoin. “Pusuja ei tule, jos valkosipulia suuhusi pistät!” Okei, se maku toisen suun kautta iljettää kyllä edelleen. 😀

Miksi lisätä valkosipulia ruokaan?


Tiesitkö, että valkosipuli edistää terveyttä? Myös ihan akuutisti! Lisäksi valkosipuli torjuu mikrobeja, sieniä ja viruksia. Se tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat tulleet joillekin antiobiooteille vastustuskykyisiksi.

Valkosipuli irrottaa limaa ja se pistää hikoilemaan. Valkosipuli torjuu hiivasienitulehdusta, estää mahahaavaa ja syöpää aiheuttavan Helicobacter pyrol’in kasvua. Huomioithan, että valkosipuli voi myös olla liian tujua maha-ja pohjukaisuolihaavaa sairastaville!

Sanotaan myös, että valkosipulilla on vaikutusta immuunijärjestelmään ja että se lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja kehossa. Se saattaa lievittää heinänuhan ja muiden allergioiden oireita. 

Flunssa: 

Flunssa saa kyytiä, kun lisäät valkosipua ruokiin ja juomiin. Lisäksi kannattaa kokeilla seuraavaa: silppua valkosipulia ohuen kankaan tai talouspaperin sisään ja kääri siitä pieni nyytti. Laita nyytti yöksi sänkyyn pään lähelle, tai sukkiin. Valkosipulimursketta voi myös sekoittaa öljyyn ja pitää rinnan päällä, se lyhentää flunssan kestoa. Mursketta voi sekoittaa myös öljyyn ja pitää rinnan päällä. Se lyhentää flunssan kestoa. 

Sydän- ja verisuonisairaudet: 

Valkosipuli on erinomainen valinta myös ehkäisemään ja auttamaan sydän- ja verisuonitaudissa, sillä sen parantava vaikutus rasvoihin on selvempi, kuin muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin. Valkosipulia voi käyttää aspiriinin asemasta vähentämään veren hyytymistaipumusta. 

Korkea verenpaine:

Valkosipuli alentaa korkeaa verenpainetta laajentamalla verisuonia ja hidastamalla sydämen lyöntinopeutta, se rentouttaa sydäntä ja sileää lihaksistoa. 

Korkea kolesterolitaso: 

Valkosipuli on verta ohentavaa ja verihiutaleiden kokkaroitumista ja LDL-kolesterolin hapettumista estävää. Se vähentää ateroskleroottisia laattoja ja niiden tarttumista toisiinsa, tämä tarkoittaa sitä, että hyvän, eli HDL-kolesterolin osuus veressä kohoaa. 

Katkokävely: 

Ääreisverenkierto ja hapensaanti katkokävelyssä paranevat valkosipulin avulla. 

Lisäksi valkosipuli auttaa seuraaviin vaivoihin: 

Laskimovaivat, suonikohjut ja peräpukamat. Verenkiertoelimistöön liittyviä tuloksia voi odottaa noin kahden kuukauden säännöllisen valkosipulin syömisen jälkeen. 



Valkosipuli ja painonhallinta


Aineenvaihdunta: Valkosipuli kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa, joten siitä voi olla apua painonhallinassa. Kannattaa ainakin kokeilla!

Turvotus: Valkosipulin syöminen vähentää käymis- ja mätänemisprosesseja suolistossa, (mikä minusta on täysin ymmärrettävää, ottaen huomioon kasvin kammottavan hajun 😀 ), joten se helpottaa ruoansulatushäiriöitä ja ilmavaivoja.

Verensokeri: Valkosipuli auttaa elimistöä myös verensokerin säätelyssä. Allisiini ja muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa, mikä johtaa vapaan insuliinin lisääntymiseen veressä. Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä. Valkosipulilla voi siis olla positiviinen vaikutus myös diabeetikkojen elämässä. 


Vinkkejä valkosipulin käyttöön: 


Sisäisesti: 
  • Lisää valkosipulia ruokiin päivittäin, voit myös kokeilla sitä juomissa! Nyt on hyvä syy kokkailla valkosipuliperunoita 😉 Tai postauksen lopussa olevaa ihanaa Cannelloni reseptiä!
  • Pieni valkosipuli niin pieneksi kuin suinkin mahdollista. Mitä pienemmäksi kynsi pienitään, sen enemmän allusiinia vapautuu.
  • Lisää valkosipuli lähes kypsään ruokaa. Parasta on murskata kynsi keitettyyn ruokaa juuri ennen tarjoilua!
  • Valmista valkosipulista yrttiöljyä esimerkiksi keittoihin tai leivän päälle voin sijasta. 
  • Mausta etikka, sinappi ja hunaja valkosipulilla.
Ulkoisesti: 

Valkosipulia voi käyttää hoitona myös ulkoisesti mm. seuraaviin oireisiin: haavat, paiseet, kovettumat, ihottumat, hiuspohjan ja kynsien tulehdukset, hiustenlähtö, hilse, lihas- ja nivelkivut. Lisäksi parantamaan verenkiertoa. 

Miten: 

Ulkoisessa käytössä valkosipulinkynnet on hyvä käyttää öljyssä, jotta ne eivät ärsytä liikaa. Liian vahvana käytettynä valkosipuli saattaa aiheuttaa jopa rakkuloita iholle! Ole siis varovainen, tämä kaveri on oikeasti tuju tyyppi! Iensairauksia voi ehkäistä pureksimalla raakoja kynsiä huolella

Kuinka paljon valkosipulia pitää käyttää?


Paras terveysvaikutus pitkällä ja säännöllisellä käytöllä saavutetaan, kun annostus on noin puolikas–kokonainen kynsi päivässä. Aloita siis jo tänään!

Ihana, ihana cannelloni resepti


Nyt suut huulet rullalle, tämä herkku on nimittäin kääritty pastarullaan! Olen niin koukuttunut tähän herkkuun, että on pakko yrittää pitää paussia tämän herkun syömisestä 😀 Monella on myös ongelma: miten/millä cannellonit täytetään? Tässä siihenkin loistava kikka!
Resepti on helppo ja tarpeet löytyvät lähikaupasta! 

Lola The Fitness Barbien Cannellonit


Jauhelihatäyte: 

400g Naudan paistijauhelihaa
250g Creme Bonjour maustettua ranskankermaa, itse käytän makua chili-paprika
1 iso sipuli
Meira Pippurimauste valkosipulinen
1tl suolaa
4 valkosipulin kynttä
Pinnalle:

400g tomaattimurskaa (voit myös valmistaa ilman tomaattimurskaa. Kuvan cannellonit on valmistettu ilman. Tomaatti antaa hieman lasagnen maun, joten on namia sekin!)
1tl suolaa
1tl pippuria
200g mozzrellaa
200g vahvaa juustoraastetta Itse käytän Kuusamon Sinistä Emmentalia

Lisäksi: Myllyn Paras Cannelloni pastarullia, löytyy lasagnelevyjen luota. 🙂

Valmistus: 

Kuumenna uuni 170 asteeseen.

1. Ruskista jauheliha ja lisää pilkottu sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää raskankerma, kun jauheliha on kypsää. Sekoita hyvin tasaiseksi seokseksi. Sammuta levy ja lisää murskattu tai pilkottu valkosipuli. Sekoita hyvin ja peitä pannu hetkeksi kannella. 

2. Valuta mozzarella ja siivuta se noin sentin viipaleiksi. Ota esille uunivuoka ja voitele se öljyllä tai vuoraa leivinpaperilla. Kaada tomaattimuska kulhoon, lisää siihen mausteet ja sekoita hyvin.

3. Täytä pastarullat joko pienen lusikan avulla tai töpöttämällä pastarullaa pannua vasten täytteessä. Pieni paine rullan sisällä täyttää cannellonin kuin itsestään. 

4. Lado rullat uunivuokaan ja levitä päälle tomaattimuska, mozzarella sekä juustoraaste. 

5. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Paista 20-30 minuuttia uunin tehosta riippuen alatasolla. Anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen herkuttelua. 

Ihania hetkiä valkosipulin ja pastarullien parissa!

PUS!
<3 LOLA