Olisitko voinut uskoa, että keliakia ei välttämättä aiheuta suoraan fyysisiä oireita, vaan voi kertoa olemassa olostaan esimerksiksi anemian, osteoporoosi tai jopa haiman liikatoiminnan muodossa? Minä en! Minulla todettiin osteoporoosi vuonna 2012. Samoihin aikoihin kiinnitettiin myös huomiota jatkuvaan anemiaan, jota on nyt hoidettu tauotta neljä vuotta. Vaikka syön paljon pinaattia, naudanlihaa, tonnikalaa, valkoisiapapuja jne.. Nämä siis yksiä parhaita raudanlähteitä. Viime kesänä minulla todettiin haiman liikatoiminta sekä kilpirauhasen raju vajaatoiminta, tämä selvisi kesäisen onnettomuuden seurauksena: pyörryin ja satutin itseni pahasti. Kaikki veriarvot katsottiin uudelleen. Rautaan kiinnitettiin taas huomiota. Vaihdettiin rautavalmiste nestemäiseen, mutta arvot eivät jaksa kivuta edes viitearvojen paremmalle puolelle. Ei edes sinne alarajaan.

Lääkärini jäi eläkkeelle ja tapasin uuden sisätautilääkärini pari viikkoa sitten. Minut passitettiin keliakiatesteihin välittömästi. Minulla on kyllä allergia vehnään, ja kerroinkin etten saa muista viljoista oireita. Lääkäri kuitenkin kertoi, että yleisin syy rauhdan ilmeytymishäiriöön on keliakia. Hoitamaton keliakia aiheuttaa myös osteoporoosia. Olin kauhuissani. SIIS VILJA?? Lisäksi tämä voi selittää myös haimani liikatoiminnan. Osteoporoosia ei voi parantaa, mutta luiden haurastumista voi hidastaa. Tämä on siis otettava vakavissaan.

Millä keliakiaa sitten voi hoitaa? Ainoastaan ruokavaliolla. Kun lisää tietoisuutta, huomaa pian, ettei makoisasti syöminen ole keliakiasta huolimatta mahdotonta. Lättyjä voi yhä paistaa ja halutessaan onnistuu spaghettikin gluteenittomalla versiolla. 🙂


Totuttelua ja opettelua siinä on, täysin gluteenittomassa ruokavaliossa. Sen päätin, että gluteenitonta pastaa, jauhoja ynnä muuta tärkkelyspitoista en ala syömään. En näe niissä tuotteissa minkäänlaisia terveyshyötyjä. Kastikkeet suurustan maissijauholla ja perunajauhoja saan myös käyttää. Jauhoja vältän silti. Kaurapuurostakaan minun ei tarvitse luopua, nimittäin gluteenitonta kauraa on tänäpäivänä markkinoilla! Siemenet, pähkinät ja kasvikset pysyvät yhä ruokavaliossani, joten en koe jääväni paljosta paitsi. Lisäksi liha pysyy. Gluteenittoman ei siis missään tapauksessa tarvitse tarkoittaa pahanmakuista ruokaa. Täytyy vain osata kikkailla ja soveltaa. Tarkkana on oltava valmiiden valmisteiden kanssa: majoneesit, soijakastikkeet, moni leikkele, juomat, suklaat… saattavat sisältää gluteenia. Oman terveyden kanssa ei ole leikkimistä, vaan pienetkin asiat tulisi ottaa sydämen asioiksi. Usko pois, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin – voimme sitten vanhuksina paremmin. <3

Gluteeniton mango-banaanismoothie


1rkl gluteenittomia kaurahiutaleita
Puolikas tuore mango
1 banaani
3dl soijamaitoa
1/2-1tl tuoreen limen mehua

tuotta minttua

1. Soseuta mango ja banaani blenderissä. Lisää maito ja kaurahiutaleet ja hurauta tasaiseksi.

Kortistele mintun lehdillä. 

Nauti. <3


Ihanaa viikonloppua!


Pus, 

Lola